top of page

          1.Аврамово гостољубље

   Један ог главних ликова првог дела Свето Писма је био патријарх Аврам. Прича о његовом животу и делима је поучна и корисна на много начина. Од свих добрих особина се највише истицао вером и храброшћу, које су биле без премца, како у оном времену тако и данас. У овој лекцији ћемо истаћи један моменат из његовог живота.

   Аврам и његова жена Сара нису могли да имају децу, а били су већ стари људи. Због тога су им се многи ругали, а њихова туга је била велика. Док је Аврам седео испред свог шатора, видео је 3 човека како иду ка њему. Пожурио је да их поздрави и позвао их да му буду гости. Иако му је имање било скромно, угостио их је на најбољи могући начин. Тада се открило да то нису обични људи, него анђели Божији, који су дошли да га награде. Рекли су му да ће следеће године, у исто време, његова жена имати дете. Они су се насмејали јер им је звучало невероватно. Међутим, Бог је испунио своје обећање. Они су добили сина Исака, иако су били стари, и од тог сина је настао велики народ, који и даље постоји. Ова прича нам показује значај гостопримства као врлине и да Бог помаже својим слугама, чак и када то делује немогуће.

                                           

                                         

   1. По чему се патријарх Аврам посебно истицао?

   2. Да ли сте запамтили имена чланова његове породице?

   3. Сви стари народи су истицали значај гостопримства. Да ли знате још неку причу о томе?

Hospitality-of-Abraham.png

               Аврам и гости

        2.лекција: Нојев брод

   Још један битних ликова првог дела Библије је био праотац Ноје. Он је живео у далекој прошлости, још старијој од Аврамовог времена. Ноје се, у свему што је радио, трудио да испуњава Божије заповести и да избегава да чини грехе. Због тога је изазивао мржњу код својих комшија, који су живели на врло лош начин, и кршили свакодневно сва правила нормалног живота. Због тога је Бог решио да казни све покварене људе потопом, а Ноје је био једини, који је, због своје доброте, на то био упозорен. Ноје је почео да прави велики брод, да би преживео потоп и позивао је своје комшије и пријатеље да се опамете, поправе и да му помогну. Они га нису послушали и Ноје је сам, уз помоћ своје породице, завршио огромну лађу. Унутра се укрцао Ноје, његова породица(имао је 3 сина, а сваки је имао своју породицу) и пар од сваке животиње која је постојала (то показује Божију љубав према свим живим бићима). На тај начин су се сви они спасили, а остали људи су морали да претрпе потоп

На линковим доле имамо више ствари: сцене из филма о Нојевом броду, кратку анимацију о томе како је могло изгледат путовање брода после потопа и снимак из Америке, где је човек направио копију Нојевог брода, по упутству из Библије.

3.лекција: квиз

   Данашња тема је понављање градива у виду квиза. Доле се налази линк који ће вас одвести до квиза од 7 кратких питања. Срећно!

   4.лекција: Исак и Ребека

   У првој лекцији смо говорили о Авраму и Сари и о сину, којег им је Бог дао. Сину су дали име Исак и био је велика радост у њиховом животу. Када је Сара умрла, у дубокој старости, Аврам је послао свог слугу да пронађе одговарајућу жену за свог сина Исака.

   Слуга је понео много златних поклона и кренуо у потрагу. После неког времена је наишао на бунар, где је група девојака сипала воду. Дан је био врло топао и он је замолио те девојке да му сипају воде. Одлучио је да ону, која прва реши да му помогне, изабере за Исакову будућу супругу. Прва која је пришла је била Ребека. Она је сипала воду и Аврамовом слуги и камилама, које је он са собом водио.

 

   Слуга се одушевио њеном добротом и поклонио јој је све поклоне, које је понео са собом. Објаснио јој је зашто је кренуо на пут и она је пристала да буде Исакова супруга. После пристанка њених родитеља, она је пошла ка Исаку и они су се венчали. Од њеног млађег сина Јакова је настао цео народ, који постоји до данашњег дана. Из тог народа се родио и спаситељ света Исус Христос.

Испод је линк ка слици о сусрету Исака и Ребеке. Можете га обојити на интернету или нацртати у свесци.

   Васкршње активности

   Васкршњи квиз

   5.лекција: патријарх Јаков

Овонедељна тема су синови Исака и Ребеке: Јаков и Исав. На ту тему имамо једну малу презентацију. До ње ћете доћи кликом на линк испод.

   6.лекција: систематизација

   Понављање градива кроз квиз.

 7.лекција: праведни Јосиф

   Следећа тема су синови светог патријарха Јакова. Тачније, главни од његових синова-праведни Јосиф. Он је био омиљени очев син и браћа су му, због тога, завидела и продала га, као роба, у Египат. Он тамо није пропао, него је, уз Божију помоћ, постао управник целог Египта и Бог је, кроз њега, учинио многа велика дела. На крају је спасио и своју браћу, опростивши им за оно што су му урадили. Испод имамо линкове ка цртаним филмовима на тему те приче. Неки су са преводом, а један је синхронизован на српски.

   8.лекција: систематизација

   Тема, ове седмице, је понављање градива кроз квиз. Питања су у вези претходне лекције. Срећно!

9.лекција:10 Божијих заповести

  После Јосифове смрти је Божији народ пао у немилост Египћана. Они су јеврејски народ учинили робовима и терали су их да раде најтеже послове. Бог је спасио свој народ, од тих мука, преко свога слуге Мојсија. Не само да их је спасио и одвео на пут ка Обећаној земљи, него им је дао и закон, по којем ће требати да живе. Тај закон (Тора) је записан у првим књигама Библије и народ га се морао строго придржавати. Закон Старог Завета је припремио Божији народ за долазак Исуса Христа.

  Један од главних делова тог закона су 10 Божијих заповести. Оне су биле написане, прстом Божијим, на 2 камене таблице и предате Мојсију, на гори Синај. Јеврејски народ је то чувао као једну од својих највећих светиња и држао ју је у ковчегу Завета, заједно са Ароновим штапом и посудом небеског хлеба.

           10 Божијих заповести

1. Ја сам Господ Бог твој; немој имати других богова осим Мене.
2. Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити.
3. Не узимај узалуд имена Господа Бога свог.
4. Сећај се дана одмора да га светкујеш; шест дана ради и обави све послове своје, а седми дан је одмор Господу Богу твоме.
5. Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.
6. Не убиј.
7. Не чини прељубе.
8. Не укради.
9. Не сведочи лажно на ближњега свога.
10. Не пожели ништа што је туђе.

  10.лекција: систематизација

 11.лекција: општа системат.

bottom of page