top of page

      1.лекција: свете тајне Цркве

   Наша света православна Црква живи и постоји кроз молитву и богослужење. Она није, по томе, слична ни једној другој људској организацији. Свака молитва или служба, која се у Цркви обавља, је светиња и заслужује поштовање верника. Међутим, од самог почетка Цркве, нека богослужења су заузимала посебно место по значају. Она се називају ''тајнама'' или ''светим тајнама''. Тајне су јер само крштени у њима могу и смеју да учествују. Сада се, обично, говори да тих Тајни има 7(јер тај број има симболичан значај у Библији). Међутим, раније су учитељи Цркве у тај број убрајали још неке друге молитве. Сада ћемо их набројати, а у некој другој лекцији ћемо посебно објаснити неке од њих.

  1.Крштење

  2.Миропомазање

  3.Причешће(Литургија)

  4.Покајање

  5.Свештенство

  6.Брак

  7.Јелеосвећење

     1. Могу ли хришћани бити то што јесу без молитве?

     2. Зашто се користи баш број 7 за бројање Светих тајни?

                       

     

 

 

 

 

2.лекција: богослужбени простор

Свете тајне и остала богослужења се, у случају кризе, могу обавити на разним местима, али је главно место за њих унутрашњост цркве. У овој лекцији ћемо научити нешто на тему уређења црквеног простора.

  Унутрашњост цркве се, од западне до источне стране, дели на 3 дела. Улазни део се назива нартекс или припрата. Тај део је био одређен за некрштене особе или за крштене, који су се кајали због тежих грехова. Средњи део је наос или брод (због библијске приче о Нојевом броду). То место је за верни народ који може да учествује у богослужењу.Трећи и главни део је олтар или жртвеник. Ту служе свештеници, а народ не сме без благослова свештеника да улази унутра. Тај део је обично ограђен иконостасом, а у његовом центру је Часна трпеза.

 На линку испод можемо видети тродимензионалну реконструкцију цариградске цркве Свете Софије. У почетку се прво види двориште, са фонтаном у средини, па: улазна врата, амвон (узвишено место за читање Библије), Христова икона(Пантократор), у куполи, окружена шестокрилим Серафимима, олтарски простор, разне иконе/фреске и место где су крунисани цареви Византије.

3.лекција: квиз

   Данашња тема је понављање градива у облику квиза. Испод је

линк који ће вас одвести ка квизу од 10 питања. Срећно!

          4.лекција: крштење

    Уводна света тајна наше свете Цркве је крштење. Особа која се крсти, независно од узраста, постаје равноправни члан народа Божијег. Опраштају јој се греси и може да учествује у свим светим молитвама и богослужењима. Крштење се врши само једном и  не може се поновити. Греси које чинимо, после крштења, се чисте другом светом тајном која се зове исповест или покајање.

   Чин крштења је настао по узору на крштење Исуса Христа, које је описано у књигама Новог Завета. Исус је крштен да би спремио воде за крштење свих људи који ће бити крштени. Приликом Исусовог крштења са јавио и Бог Отац и Свети Дух. Зато се свака особа крштава у име: Оца и Сина и Светога Духа.

   Ако се старија особа крштава, она се за то мора припремити. Припрема је дуга и укључује: учење о вери, молитви, чињење добрих дела и чување од греха. Када се крштава мало дете, онда је кум особа која одговара уместо детета и на њему је дужност да поведе рачуна о хришћанском животу свог кумчета.

Ambigram_palindrome_ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑ

   Украс из једне старе православне крстионице. Над мозаиком је написан познати старогрчки палиндром са крштењском поуком:''Умиј грехе, а не само лице''.

   Васкршње активности

   Васкршњи квиз

   5.лекција: миропомазање

  Света тајна, која следи одмах после крштења, се зове миропомазање. Тада свештеник или епископ помазује светим уљем (миром) кључне делове тела новокрштене особе, уз изговарање речи:''печат дара Духа Светога''. Тиме крштени добија благослов Божији и постаје пуноправни члан Божијег народа-Цркве.

   То се чини по узору на примере из Библије. Господ Исус је помазан Духом Светим и зато се и назива Христос=Помазаник. Такође су и цареви и свештеници, из времена пре Христа, били помазивани свештеним уљем.

myrrh 1 (1).jpg

Припрема светог мира, на Велики четвртак, од

стране патријарха. Прави се од уља и мноштва ароматичних биљака.

   6.лекција: систематизација

   Понављање из последње 2 лекције, кроз квиз. Срећан рад!

7.лекција: исповест и покајање

   Следећа тема је св.тајна исповести и покајања. Научићемо нешто о њој и о главним гресима, за које се људи требају исповедати и кајати. Испод имамо 2 линка. Један је ка презентација на тему лекције, а други је кратак видео на исту тему.

  8.лекција: систематизација

   Овонедељна тема је понављање градива кроз квиз. Сва питања су на тему претходне лекције.

           9.лекција: брак

   Није случајно Господ Исус Христос своје прво чудо учинио на једном свадбеном весељу. Он је, због љубави према младенцима, извршио чудо претварања воде у вино. Тиме је показао колики је значај тог свештеног чина. Кроз тајну брака младенци добијају благослов Божији за будући заједнички живот и за, ако Бога да, рађање и хришћанско васпитање своје деце. Постоје услови, који морају бити испуњени, да би свештеник извршио свету тајну брака. Младенци морају бити крштени, требају се спремити кроз исповест и причешће, не смеју бити у крвном или духовном сродству (кумство) и нико их не сме натерати на брак. Такође требају проћи и кроз краћи предбрачни испит, где свештеник проверава да ли знају основе своје вере и хришћанске обавезе брачних другова.

 Испод имамо један цртани, са преводом, на тему свадбе у Кани, и поучну емисију, на тему брака, из православног буквара.

  10.лекција: систематизација

 11.лекција: општа системат.

bottom of page